a

Halloween – rzuć się w wir zabawy!

10/15/2019

Już 31 października odbędzie się Halloween. Znane z kultury amerykańskiej, wywodzące się najprawdopodobniej z rzymskiego święta Pomony lub celtyckiej tradycji powitania zimy, nabrało wiele cech komercyjnych i na dobre wkradło się również do kultury europejskiej.

Choć ma wielu przeciwników, twierdzących, że lokalnie obchodzić powinniśmy rodzime Dziady, a kontrowersji dodaje sprzeciw kościoła, to w naszej opinii, nie ma co zawracać kijem Wisły. Skoro tradycja rozpowszechniła się już na wielu kontynentach, a jej świętowanie ma charakter dobrej zabawy, nie ma o co kruszyć kopi. Znacznie lepiej rzucić się w wir zabawy i wykorzystać okazję do tego, żeby po prostu dobrze się bawić!

Barwnie i z polotem

W Halloween dzieci (i nie tylko) przebierają się w rozmaite stroje, często mroczne i przywodzące na myśl różne strachy. Pukają od drzwi do drzwi, prosząc o cukierki. Jeśli ich nie masz i nie dasz, czeka cię psikus w wykonaniu przychodzących.

Ponieważ nasze codzienne życie często jest synonimem jednego wielkiego pośpiechu, gnania z miejsca w miejsce, a jesienią dodatkowo okraszone chłodem i obniżeniem nastroju, Halloween jest świetną okazją, aby nadać życiu trochę barw. Zaszalej z przebraniem, baw się zwyczajem wraz z dzieckiem! Przygotujcie wspólnie „upiorne” przebrania oraz maski, zróbcie szałowo-straszne makijaże i wyruszcie razem ku przygodzie. Jeśli w miejscu zamieszkania zbierze się większa grupa dzieci, zabawa będzie doskonała – w myśl zasady, im więcej, tym weselej.


Przepisy na Halloween

Kiedy zapadnie już zmrok, dzieci policzą łupy i zmęczone pójdą do łóżek, pora na szaleństwo halloweenowe w wykonaniu dorosłych. Oto kilka tipów – jak zorganizować genialną imprezę w klimacie Halloween:

  • Na zaproszeniach poinformuj gości o obowiązkowym przebraniu. Niech ruszy machina bujnej wyobraźni!
  • Zadbaj o nastrojowe dekoracje – lampiony z dyni, świeczki, obowiązkowo półmrok. Ponadto, girlandy tematyczne (możesz wykonać samodzielnie) – kościotrupy, czaszki, pajęczyny, pająki i wszystko to, co ogólnie rzecz ujmując, napawa nas lękiem.
  • Zaplanuj prawdziwie upiorne menu – ciasteczka w kształcie paluchów wiedźmy z migdałami w miejscu paznokci, pizza udekorowana czarnymi oliwkami (w roli pająków), muffinki na słodko, zdobione duchami z kremu, ciasteczka owsiane udekorowane tematycznie lukrem, no i koniecznie dyniowe specjały: pikantny krem z dyni, ciasto dyniowe, frytki z dyni i sałatka z dyni. Co do picia? Oczywiście wyłącznie to, co halloweenowe! Podrzucamy kilka sprawdzonych przepisów:
  1. Dyniowa rozkosz:
  • 30ml likieru Malibu
  • 30ml likieru Kahlua
  • 150ml mleka
  • Łyżeczka miąższu z dyni
  • Odrobina cynamonu
  • Bita śmietana w sprayu

Dynię starannie rozgnieć, wszystkie składniki umieść w shakerze i wymieszaj dokładnie wraz z kostkami lodu. Podawaj w kieliszku do Martini z brzegami udekorowanymi cynamonem z kleksem z bitej śmietany.

  1. Krwawa Mary na ossstrrro:
  • Szklanka soku pomidorowego
  • 1 łyżeczka pasty wasabi
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 150ml wódki
  • Seler naciowy – gałązka do dekoracji

Przygotuj szkło: brzegi szklanki zmocz w soku z limonki i obtocz w soli. W shakerze umieść paste wasabi, sos sojowy, sok z limonki oraz sok pomidorowy – wymieszaj. Do szklanki wrzuć lód w kostkach (idealnie jeśli kostki mają jakiś upiorny kształt), wlej zawartość shakera i udekoruj włożoną do szklanki gałązką selera naciowego.

  1. Czarna wdowa:
  • 10 owoców jeżyny (mogą być mrożone)
  • Gałązka świeżego rozmarynu
  • Sok z połówki cytryny
  • Sok z połówki pomarańczy

Komentarze

Brak opinii. Podziel się opinia jako pierwszy.

Nowa wiadomość